Mekkora képet töltsünk fel a Facebook és Instagram oldalunkra és hogyan szerkesszük meg őket?

Mekkora képet töltsünk fel a Facebook és Instagram oldalunkra és hogyan szerkesszük meg őket?

with Nincs hozzászólás

Biztosan Te is észrevetted már, hogy nem mindegy milyen méretű képet töltesz fel a Facebookra, vagy az Instagramra új bejegyzés írásakor. Ugyanígy oda kell figyelni a profilképed és a borítóképed méretére is, akár üzleti oldalad van, akár személyes profillal rendelkezel.

Sőt ha weboldalad van, és szeretnél egy cikket közzé tenni, szintén előfordulhat, hogy az eredeti kép széleit egyszerűen levágja a Facebook, ha nem tetszik neki amit talál.

 

Ebben a blogbejegyzéseben szeretnék egy picit a segítségedre lenni abban, hogyan tudod elérni az ideális megjelenést ezeken a közösségi média felületeken.

 

Facebook képméretek:

Profilkép:

 • ajánlott képméret 1080 x 1080 pixel
 • minimum 180 x 180 pixel
 • a feltöltött képet automatikusan lekerekíti, így a kép közepére rendezzük a lényeges tartalmat

Borítókép:

 • 820 x 312 pixel (asztali gépen). Ajánlott ennek legalább a 2szerese felbontású képet feltölteni (1640 x 624 pixel)
 • 640 x 360 pixel (mobil nézetben)

Megosztott kép mérete:

 • 1200 x 630 pixel (Megosztás estén a hírfolyamban képméret 1200 x 470 pixel)

Megosztott linket tartalmazó kép mérete:

 • 1200 x 627 pixel ( Megosztás esetén a hírfolyamban képméret 1200 x 470 pixel)


+Tipp: ha a képet veszteségmentes png formátumban mented el, akkor a Facebook nem butítja le annyira.

++Tipp: Ha wordpress weboldalad van, egy egyszerű és rendkívül hasznos bővítmény segítésével (Yoast SEO plugin) azt is beállíthatod, hogy milyen képet szeretnél használni a Facebook megosztásoknál. Ráadásul még a hivatkozás Facebook-on megjelenő címét és leírását is megadhatod.

 

Instagram képméretek:

Profilkép:

 • ajánlott képméret 1080 x 1080 pixel
 • 110×110 pixel méretben jelenik meg
 • a feltöltött képet automatikusan lekerekíti, így a kép közepére rendezzük a lényeges tartalmat

Megosztott kép mérete:

 • ajánlott képméret 1080 x 1080 pixel
 • 161×161 pixel méretben jelenik meg

 

 

Hogyan tudod képeidet a fenti méretekre optimalizálni?

Remek grafikai szoftverek érhetők el a neten (ha nincs Photoshopunk), melyek egy része ingyenesen teszi lehetővé a képszerkesztést (pl. Photopea, Krita)

 

De mi van akkor, ha nem vagyunk megáldva különösebb grafikusi tehetséggel, és inkább a kész megoldások híve vagyunk? Ismeritek a Canvát? Ez egy nagyon könnyen használható, mégis egészen sokoldalú online képszerkesztő, amellyel többek között trendi Facebook borítóképet varázsolhatunk magunknak. Célszerű a Facebook fiókunkkal belépni, majd hozzá is férhetünk a számtalan látványos sablonhoz, melyeket szerkeszthetünk, kedvünkre átalakíthatunk, és egy kattintással fel is tölthetünk a Facebook profilunkba. ‘Free’ megjelölésű vagy árral ellátott sablonok közül válogathatunk.

 

A harmadik megoldás amit ajánlani szeretnék, egy olyan ingyenes online képméretező program, ami nagy valószínűséggel minden gondunkat egy csapásra meg tudja oldani 🙂 Ez pedig a promo.com/image-resizer oldal! Egyszerűen csak feltöltjük a képünket, pontosan beigazítjuk a megfelelő helyre, és figyeljük az alatta lévő részt: itt találjuk a különböző közösségi média felületeken használni ajánlott előre definiált képméreteket (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest, Linkedin, Snapchat, Google Display Network).

Az Edit gombra kattintva módosíthatjuk a kép kereten belüli elhelyezkedését. Ha végeztünk, egyszerűen jelöljük ki a számunkra fontos formátumokat és töltsük le azokat a Download Selected Images gombra kattintva, vagy még egyszerűbb, ha a Download All Images gombot választjuk, amellyel az összes képvariációt letölthető. Ugye milyen egyszerű? 🙂

 

Végül – de nem utolsó sorban – egy ősrégi, de jól bevált asztali képszerkesztő és méretező programot ajánlok, amivel szintén nagyon könnyen tudsz képeket a kívánt méretre átméretezni. Innen tudod letölteni: irfanview.com

Telepítés és futtatás után a következő képernyő fogad, ahol először válaszd az Image>Resize/Resample menüpontot:

 

 

Majd a következő ablakban állítsd be az új képméretet. Többféle lehetőséged is van rá: szabad kézzel beírhatod, százalékot állíthatsz be, vagy előre megadott standard méretet is választhatsz.

 

 

Végül elmented a képet, és kész! Ugye nem is volt olyan bonyolult? 🙂

Az IrfanView meglehetősen hasznos program egyéb esetekben is: például könnyedén lehet vele tömegesen képeket átméretezni, lekicsinyíteni, ha mondjuk a weboldaladat szeretnéd gyorsítani a képeid optimalizálásával!

Írj nekem, kérd egyedi árajánlatomat!