Facebook nyereményjáték szabályzat

with Nincs hozzászólás

Az online promóciók elengedhetetlenek a vállalkozások, különösen az Y vagy Z generációnak szolgáltatásokat, termékeket nyújtó cégek marketingstratégiájában. Az online promóciók szempontjából legnépszerűbb közösségi médiafelület Magyarországon a Facebook.

Facebook promóciónak minősül minden olyan verseny, amelyet a márka a Facebookon szervez – mondjuk nyereményjáték –, de idetartoznak a kuponos akciók, a kedvezmények, a reklámajándékok, a pénzvisszatérítés, a törzsvásárlói kedvezmény, a hűségprogram is.

 

Számos szabályzatnak kell megfelelni ilyenkor: a Facebook vonatkozó szabályzatának (Facebook Promotion Guidelines), a céges oldalakra vonatkozó általános szabályzatának (Facebook Page Guidelines), a Facebook Közösségi médiaszabályzatának és az adatvédelmi szabályzatnak, a magyar reklámtörvénynek, a fogyasztóvédelmi jogszabályoknak, a versenyjogi előírásoknak, az elektronikus kereskedelmi jogi rendelkezéseknek, valamint az adatvédelmi jogszabályoknak.

Ugye hogy nem is olyan könnyű ezek után nyereményjátékot indítani a Facebookon? Mégis rengetegen élnek vele, ki szabályosan, ki kevésbé. Azonban érdemes odafigyelni a szabályszerűségre, mert a Facebook pillanatok alatt letilthat egy oldalt vagy egy applikációt, ami szinte pótolhatatlan veszteséget jelenthet a vállalkozásnak.

 

Nézzük meg, hogyan is lehet a Facebookon promóciót szervezni?

Kétféleképpen:

  • Facebook-alkalmazásban,
  • a vállalkozás Facebook-oldalán, az idővonal használatával.

 

A Facebook-alkalmazásban szervezett promócióval személyesebb az élmény, ez pedig erősebb márkaépítés. Az applikációk nagyobb teret és rugalmasságot engednek a tartalomnak, mint egy Facebook-oldal bejegyzés önmagában, továbbá az alkalmazásokon keresztül futtatott promóciókkal biztonságosan, strukturáltan gyűjthetők adatok.

 

Ezzel szemben a Facebook-oldalon szervezett promóció előnye abban rejlik, hogy gyorsabban, könnyebben elindítható, és megjeleníthető a lájkolóknak, így szélesebb közönséget szólíthat meg a márka.

Milyen termékek, szolgáltatások népszerűsíthetők a Facebookon?

A szabályzat csak olyan promóciók szervezését engedi a Facebookon egy vállalkozásnak, amelyben a vállalkozás saját termékeit vagy szolgáltatásait népszerűsíti. Ezen belül azonban kevés kivételtől eltekintve ez szinte bármi lehet. Harmadik személy – akár jogi személy – termékeit elhelyezni tilos.

A kivételek egyrészről a kiskorúak, gyermekek védelme érdekében születtek, így 18 éven aluliaknak nem lehet lőfegyverrel, alkoholos termékkel, dohánytermékkel, felnőtteknek szóló tartalommal vagy termékkel kapcsolatos promóciókat közzétenni, vagyis mindenképpen életkori szűrést kell alkalmazni. Tilos továbbá a vényköteles gyógyszerek értékesítése és promóciója, ahogy az online szerencsejátékot, ügyességi vagy sorsjátékot – online kaszinó, sportfogadás, bingó, póker – népszerűsítő oldalak csak bizonyos országokban megengedettek, és ott is csak a Facebook előzetes engedélyével.

A magyar jogban is jól ismert általános fogyasztóvédelmi tilalmak is megtalálhatók a Facebook tiltólistáján: nem lehet a promóció és annak tartalma hamis, félrevezető, megtévesztő vagy tisztességtelen.

Milyen jogszerű szervezési módszerek léteznek?

A Facebook-promóciók fő célja általában felhasználók, potenciális ügyfelek gyűjtése, de a promóciós szabályzat sok korlátozást tartalmaz. Jogszerű az a Facebook-promóció, amelyben úgy gyűjt a vállalkozás felhasználókat, hogy a felhasználók posztolnak, kommentelnek vagy lájkolnak egy bejegyzést (postot) a Facebook oldalon. Ugyanígy megengedett az is, hogy a felhasználók üzenetet küldjenek a Facebook oldalra, és a Facebook-oldalon vagy az applikációval szavazást is lehet indítani. Megengedett új termék vagy szolgáltatás elnevezésére versenyt kiírni a Facebookon, amikor a felhasználók az ötleteiket kommentben vagy posztban írhatják meg, cserébe nyereményt, engedményt, kupont sorsol köztük a márka.

 

Milyen promóciós módszer tilos?

Tilos promócióra használni a felhasználók személyes idővonalát vagy ismerősi kapcsolatait. Nem lehet tehát feltétel a megosztás vagy a lájk, a felhasználót nem lehet arra kérni, hogy jelölje meg ismerőseit egy posztban vagy képen, sem saját olyan bejegyzésben vagy képen, amelyen ő nem szerepel. Tilos az ösztönzés, például „a részvételhez oszd meg az idővonaladon” vagy „esélyeid növeléséhez oszd meg ismerőseid idővonalán”, illetve „a részvételhez jelöld meg az ismerőseidet ebben a bejegyzésben”. De megengedett, hogy a részvétel feltétele egy poszt lájkolása legyen a vállalkozás idővonalán.

A Facebook szabályzata szerint a promócióban kifejezetten szerepelnie kell annak, hogy a résztvevők semmilyen igénnyel nem fordulhatnak a Facebookhoz, ezt pedig a játék szervezőjének kell szavatolnia. „A szervezőnek el kell ismernie, hogy a Facebook a promóciót nem támogatja, nem hagyja jóvá és a promóció nem kapcsolódik a Facebookhoz”.

Kell-e játékszabályzat a Facebook-promócióhoz?

Röviden igen. Akár a vállalkozás oldalán, akár alkalmazáson keresztül zajlik a promóció, ugyanúgy kell játékszabályzat, mint minden egyéb offline vagy online promóció esetében. A játékszabályzat tartalmazza a játék alapvető szabályait, a játékban részt venni jogosultak körét, a részvételi feltételeket, a sorsolás menetét, időpontját, helyszínét, az adatvédelmi hozzájárulásokat, a játékból kizárás feltételeit, a nyeremény leírását, átvételének körülményeit, a promóció időtartamát és egyéb lényeges jellemzőit.

A játékszabály célja, hogy a szabályok ismertek és egyértelműek legyenek, és hogy megvédjék a játékszervezőt az esetleges jogvitáktól. Ezért játékszabályra mindenképp szükség van, azt jól látható helyen kell elhelyezni. Ha a promóció posztokban merül ki, tanácsos egy linken elhelyezni a játékszabályzatot, míg alkalmazás használatakor az alkalmazásban akár az egész játékszabály is közzétehető, vagy ugyanúgy linkben, mint az oldalon.

 

Mi történik, ha nem jogszerű a Facebook-promóció?

Ha a promóció nem felel meg a Promóciós Szabályzatnak, a Facebook eltávolíthatja az oldalt vagy applikációt. A statisztikák alapján minden második Facebook-promóció a Facebook szabályzataiba ütközik. A legtöbben azzal érvelnek, hogy egyrészt mások is így csinálják, másrészt pedig úgysem derül ki. A tapasztalat azonban az, hogy kiderülhet, ugyanis a Facebook naponta százával tiltja le a jogsértő nyereményjátékok miatt a céges oldalakat. Egy szabályzatba ütköző Facebook kampány miatt egy egész oldal vagy applikáció is elveszíthető annak akár több tízezer felhasználójával együtt, ami szinte pótolhatatlan veszteséget jelenthet a vállalkozásnak.

 

Forrás: uzletresz.hu

Írj nekem, kérd egyedi árajánlatomat!