A webdesigner szerepe a honlapkészítés folyamatában

A webdesigner szerepe a honlapkészítés folyamatában

with Nincs hozzászólás

Sokan nem gondolják, mennyire összetett folyamat egy weboldal elkészítése. Bonyolultabb projekteknél több szakterület összehangolt munkájára van szükség.

Viszont a ma elérhető technológiáknak hála, léteznek olyan esetek, amikor ezek a részfolyamatok egyetlen kézben összpontosulhatnak.

Ebben a bejegyzésben a honlapkészítés folyamatát mutatom be, és szeretnék rávilágítani arra, mire is képes egy alapos webdesigner 🙂

 

Milyen szakterületek munkájára van szükség?

Első körben kell egy Projektvezető, aki felvállalja a munkát, tárgyal az ügyféllel, leegyezteti a vállalási árat és a határidőket, valamint megköti a szerződést.

Továbbá szükség van Rendszerszervezőre, aki átlátja a honlap működését és meghatározza, milyen funkciókat kell beépíteni (például webshop, hírlevélküldés, ajánlatkérő form, időpont foglalás).

Itt jön a képbe a Site Builder, aki a kirakós játék profi összeillesztője, mivel ismeri az elérhető rendszerek lehetőségeit.

Az UX designer felelős a honlap által nyújtott felhasználói élményért, mindezt informatikai és marketing szempontú érvekkel is alá tudja támasztani.

Bonyolultabb projekteknél, egyedi fejlesztéseknél a kódolást a Webfejlesztő és az Adatbázis szakértő végzi.

Megérkeztünk a Webdesigner munkájához, aki a honlap szerkezetének megtervezéséért, a grafikák elkészítéséért felel. Gondoskodik arról, hogy az elkészült weboldal illeszkedjen az arculatba.

A SEO szakértőnek szintén nagy szerep jut, ő ugyanis abban segít, hogy a weboldalt a Google megszeresse, és el ne engedje. Teszteli és optimalizálja a weboldal betöltési sebességét, meghatározza a technikai SEO beállításokat, valamint az on-page SEO és off-page SEO szabályokat.

A jó Webszövegíró szintén aranyat ér: kulcsszavakra optimalizált szövegeket ír az egyes aloldalakra, mely révén a weboldal még előnyösebb helyezést érhet el a Google organikus találati listájában.

Az Online Marketing Specialista munkáját szintén érdemes igénybe venni, mivel a jó weboldal még több konverzót hozhat, ha marketing kampányokat is indítunk. Ő felel a social média kampányokért, a PPC Google Ads hirdetésekért, a hírlevelezésért.

 

Ez elég bonyolultnak tűnik, biztosan milliókba kerül!?

Igen és Nem!

Kerülhet milliókba, ha nagyon összetett az üzleted tevékenysége, vagy  különleges igényeid vannak a webshopoddal kapcsolatban. Ekkor valószínűleg egyedi fejlesztő és adatbázis szakértő bevonására van szükség, és érdemes egy nagyobb fejlesztő céggel felvenni a kapcsolatot.

 

Viszont van egy jó hírem!

Ma már elérhetők olyan nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek (CMS rendszerek), amelyekkel rengeteg csodálatos dolgot meg lehet valósítani. Én webdesignerként a WordPress-t használom, ami világszerte az egyik legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező CMS rendszer.

Gazdag tárházának és prémium sablon kínálatának köszönhetően a kész weboldal tökéletes felhasználói élményt nyújt, ha szakszerűen és hozzáértéssel építi azt fel a weboldal készítője.

Mivel egy kész rendszerről, valamint a funkciókat beépítő bővítmények kezeléséről van szó, a weboldal elkészítésének ideje és költsége is jelentősen csökkenhet, az egyedi fejlesztéshez képest.

 

Hogyan tudok én, mint Webdesigner komplett weboldalt készíteni?

A Webdesigner alapvetően birtokában van azoknak az ismereteknek (Felsőfokú Photoshop és Illustrator szakmai ismeretek, művészeti véna, vizuális kommunikáció), amelyekkel stílusos és minőségi weboldal készíthető. Ahhoz hogy teljes értékű, a funkcióját is betöltő honlap legyen a végeredmény, tisztában kell lennie az üzleti folyamatokkal és figyelembe kell vennie a felhasználói élmény szempontjait is. Mindehhez szükség van még némi webergonómiai szemléletre, css formázási ismeretre és egy kis informatikai rálátásra (legalább olyan szinten, hogy milyen kódot hol kell keresni). És végül, ha a webdesigner a marketing és a SEO világától sem idegenkedik, akkor a megrendelőnek nyert ügye van!

 

Én webdesignerként mindig arra törekszem, hogy Ügyfelem és a Google igényének is teljes mértékben megfeleljen a weboldal. Illeszkedjen a meglévő arculatba, sőt ha még nincs kialakult arculat, megtervezem azt. Legkedvesebb munkáim azok, ahol a teljes arculatot én tervezhettem, a logótól a nyomdai grafikákon át, egészen a weboldalig.

Általában sztenderd működési elemeket felvonultató honlapokat tervezek és készítek (nézd meg itt: a weboldal készítés folyamata). Munkám során felhasználom az egyetem alatt megszerzett közgazdasági, vállalkozási és marketing ismereteimet. Korábbi munkatapasztalatomnak hála (multinacionális vállalati környezet, ERP rendszerismeret), könnyen átlátok új rendszereket, ismerek meg új szoftvereket. Vállalkozó családban nőttem fel, a projektek koordinálása szerencsére nem okoz gondot. Folyamatosan képezem magam, legyen az css formázás, SEO vagy online marketing.

Természetesen lehet olyan eset, amikor egyedi fejlesztésre van szükség. Vannak kapcsolataim, időnként igénybe veszem programozó vagy adatbázis szakértő segítségét, különös tekintettel webshopok esetében (pl: zemplengumi.hu, rosefashion.hu).

 

Még egy pár szót a SEO-ról: azt gondolom, hogy a SEO beállítások nélkül elkészített weboldal nem is igazi weboldal. A SEO szükséges, és nélkülözhetetlen, egyszerűen muszáj. Ezért minden általam készített weboldalnál odafigyelek arra, hogy a technikai és az on-page SEO beállítások rendben legyenek. A folyamatos SEO optimalizálást viszont SEO szakértőre szoktam bízni.

 

Végül az online marketingről: ez egy önálló és összetett szakterület. Ha elkészült a céged arculata és weboldala, de szeretnéd felpörgeti az üzleted és hajlandó is vagy kampányokba fektetni, kiváló online marketingeseket tudok neked ajánlani.

 

Nézd meg elkészült weboldalaimat!

Weboldal referenciák

Írj nekem, kérd egyedi árajánlatomat!